Drömmen om ett OS hemma

Ett olympiskt vinterspel i Sverige inspirerar, förenar och aktiverar. 

Att arrangera vinterspel i Sverige skulle med all säkerhet förbättra möjligheterna till ökad fysisk aktivitet bland barn, ungdomar och vuxna. 

Men för att göra idrotten mer tillgänglig för fler behöver vi bra och moderna anläggningar. De anläggningar som därför kommer anpassas eller byggas till de olympiska vinterspelen är ett oerhört välkommet tillskott – något som gör det möjligt för fler att börja och även, för de som redan är igång, att fortsätta idrotta.

Ett OS på hemmaplan kommer vara en otrolig källa till inspiration för våra elitaktiva men kanske ännu mer för alla unga. Det kommer ge dem en dröm, ett mål, en stark motivationskraft att satsa ännu mer. Det finns otaliga exempel på hur både individer och lag har lyft sig till oanade höjder med våra blågula flaggor och hemmapubliken ”i ryggen”.

Idrott och OS är tillsammans en unik och starkt förenande kraft – både inom och utom idrottsrörelsen – en kraft som kommer engagera och inspirera Sverige.

Här är några röster om betydelsen av ett OS på hemmaplan…

StinaN.jpg

– Att få uppleva ett olympiskt spel på hemmaplan är det största som en enskild idrottare kan få uppleva i sin karriär. Inget toppar det!

Stina Nilsson, en av världens bästa längdåkare med två OS- och en VM-medalj sant ett trettiotal pallplatser i världscupen drömmer om ett OS i Sverige. Foto: Bildbyrån

Henrik.jpg

Jag ska fortfarande tävla 2026 så det vore fett att, i värsta fall, få avsluta tävlings-karriären med ett OS på hemmaplan!

Henrik Harlaut är en av världens genom tiderna främsta freeski-åkare. Bland annat har han hela tio medaljer i X-games (sex guld och fyra silver), fler än någon annan. Som uppvuxen i Stockholm och Åre ser Henrik verkligen fram emot ett OS på hemmaplan.

Kalla.jpg

Vi har aldrig bjudit vår omvärld på ett vinter-OS - nu är det dags för Sverige att ge tillbaka!

Charlotte Kalla behöver ingen längre presentation som en av Sveriges och världens mest framgångsrika längdåkare med sina fem OS-medaljer och tolv VM-medaljer. Hon har upplevt det mesta i tävlingsväg, men något hon verkligen längtar efter är ett OS på hemmaplan.

OS_Kampanj0060 1.jpg

Det viktigaste vi har är våra unga och deras välmående.

Emil Jönsson Haag, OS-ambassadör, före detta elitåkare och OS-medaljör, ser ett vinter-OS i Sverige som en möjlighet att accelerera intresset för vinteridrott bland landets alla unga.

– Det skulle vara magiskt med ett vinter-OS i Sverige, både sportsligt och för folkfesten men den stora vinsten är möjligheten att få visa upp magin med idrott för landets alla unga, både de som redan idrottar och de som är intresserade av att börja.

Anna_S.jpg

Det vore en ära att få representera Sverige i ett OS på hemmaplan.

Anna Swenn Larsson en av Sveriges bästa slalomåkare som från och med förra och innevarande säsong nu har tagit klivet upp i den absoluta världstoppen.

– Det vore en ära att få representera Sverige i ett OS på hemmaplan. Att få visa upp vårt fantastiska och vackra Sverige inför hela världen och ha alla våra närmaste hejandes på plats. Det vore riktigt maffigt och en dröm!

Felix-Elof-sson.jpg

Idrott handlar om att, på ett kompromisslöst och lekfullt sätt, jaga sina drömmar.

Felix Elofsson
Den förste skåningen på skidor att representera Sverige i ett OS. Något han är väldigt stolt över. Som en av Sveriges mest lovande puckelåkare ser han stora fördelar med ett hemma-OS.

– Att få inspirera andra människor att göra just detta är det viktigaste vi, som idrottare, kan bidra med. Att få göra det under ett OS på hemmaplan vore fullkomligt magiskt!