Därför OS i Sverige

Det finns ett stort antal anledningar till varför Sverige bör ansöka om att få vinterspelen till Sverige. En är den samlande kraft som ett OS skulle ge i form av inspiration och framtidsoptimism – inte bara inom idrottsrörelsen.

Vi vet att internationella tävlingar i Sverige skapar positiv uppmärksamhet och ett stort engagemang kring idrotten. Det inspirerar fler att idrotta – vilket stärker Sverige.

Friskare barn och unga

Kraften i ett OS kommer ge oss en fantastisk möjlighet att visa upp vinteridrotten och inspirera samt aktivera nya grupper av barn och unga. Stillasittandet bland unga är ett allt växande problem. Kostnaden för vuxnas ohälsa, relaterad till stillasittande, beräknas till 4,5 miljarder kronor årligen. Detta vill vi ändra på. 

OS och Paralympics i Sverige kommer ge oss en unik möjlighet att bryta denna trend och istället inspirera fler barn och unga till aktiv vinterlek och vinteridrott. 

Detta är något vi jobbar dagligen med inom Svenska Skidförbundet. Bland annat har nu över 100 000 barn och ungdomar kostnadsfritt bjudits på en dag med roliga aktiviteter i backar och spår genom vår satsning Alla på snö. 

Vi är redo att, redan vintern 2020, starta särskilda evenemang som ger barn och unga möjlighet att pröva olika vinteridrotter och därmed ge dem chansen att uppleva och upptäcka glädjen med att röra på sig utomhus. 

140216-os-stafett-herrar-kram2-bildbyran-500-300.png

ett OS till Sverige skulle ge inspiration och framtidsoptimism

Guldglädje efter OS-vinsten i Sotji 2014. Foto: Bildbyrån.

Ett hållbart OS visar vägen

Vi inspireras också av den nya, mer hållbara inriktningen för vinter-OS. Där har Sverige har alla möjligheter att göra stor skillnad och bli en förebild för kommande olympiska spel. 

En stor fördel är att vi inte behöver bygga en mängd nya anläggningar. Vi har redan 90 procent på plats, som med vissa anpassningar kommer fungera alldeles utmärkt och detta till en bråkdel av kostnaden mot om vi skulle behöva bygga allt på nytt. Det som däremot behöver byggas är en längdskidanläggning och en ishall, båda i Stockholm. 

Antalet längdskidåkare i Stockholm har ökat kraftigt. Därför finns det redan, sedan många år tillbaka, planer på att bygga en mycket efterlängtad längdarena som täcker nuvarande och framtida behov – en arena som kommer kunna användas av många generationer framöver.

Att vi sedan kan genomföra själva arrangemanget på ett hållbart sätt visar vi redan i dag. Alpina VM i Åre, är ett lysande exempel på detta. Som ett av världens största idrottsarrangemang har de blivit det första hållbarhetscertifierade alpina VM:et någonsin. Vi kommer därför kunna ta de verktyg och metoder som arbetats fram där och applicera dessa på kommande evenemang – även ett OS.

Sammanfattningsvis

Ett OS och Paralympics i Sverige är en unik möjlighet att inspirera en hel generation barn och unga till mer fysisk aktivitet och vinteridrottande, något som i det långa loppet påverkar hela folkhälsan och därmed samhällsekonomin positivt. Det är också en unik möjlighet för oss att höja ribban och visa världen det mest hållbara OS-arrangemanget någonsin. 

Kraften i ett svenskt OS kan bidra till en positiv utveckling under lång tid, både före, under och efter spelen.

Låt oss inte gå miste om denna chans!

Ola Strömberg
Förbundsdirektör